Mastership – Terapia cu Laser în Stomatologie
Începe seria XIII a mastershipului în stomatologia laser!
Peste 200 de medici stomatologi din România au absolvit acest program de mastership!
Pentru înscrieri și info: 0722.307.286 | contact@arsmi.ro | contact@dentadeals.com
Program desfăsurare mastership:
MODULUL 1 – Fizică laser (include certificat Laser Safety Officer) – 8 ore de prezență și 17 ore de studiu
14-15 Februarie 2025 | București
- Fizică laser și laser safety, incluzând certificare Laser Safety Officer
- Noțiuni de biofizică (absorbție și transmisie în diferite tipuri de țesut)
MODULUL 2 – Laserul diodă – 32 ore de prezență și 68 ore de studiu
25-27 Aprilie 2025 | București
- Funcțiile laserului diodă, indicații clinice și tratamente
- Aplicații ale laserului diodă și indicații clinice importante
- Importanța clinică în parodontologie, implantologie, endodonție, chirurgie – țesuturi moi
- Hands-on și demonstrații (fiecare participant va lucra pe câte un laser diodă de ultimă generație)
MODULUL 3 – Laserele Er:Yag și Er,Cr:YSGG – 32 ore de prezență și 93 ore de studiu
11-14 Septembrie 2025 | București
- Funcțiile laserului, indicații clinice și tratamente
- Importanța clinică în parodontologie, implantologie, endodonție, chirurgie – țesuturi moi și țesuturi dure, pregătirea cavității și cariologie
- Hands-on și demonstrații (fiecare participant va lucra pe câte un laser Er,Cr:YSGG de ultimă generație)
MODULUL 4 – Examinare finală – 16 ore de prezență și 109 ore de studiu (documentație pentru prezentarea a 5 cazuri clinice)
5-7 Decembrie 2025 | SFU University, Vienna
- Examen scris
- Prezentarea a 5 cazuri clinice de tratament
- Ceremonie de absolvire & Gala Dinner
Acest curs va avea un total de 15 ECTS = 375 ore de credit.
Aachen Dental Laser Center împreună cu Asociaţia Română de Stomatologie Minim Invazivă (ARSMI) vor organiza un curs certificat, cu durata de un an, care va avea loc în Bucureşti, cu titlul „Terapia cu laser în stomatologie”. Acest curs este structurat în 3 module și cuprinde: cursuri teoretice, hands-on, workshop-uri, e-learning, prezentări de cazuri clinice şi examinări, care se vor finaliza cu obţinerea unui Certificat de participare la acest curs oferit de SFU University, Vienna. Primele 2 module se desfășoară în București, iar ultimul modul, incluzând examenele, va avea loc în Viena, într-o locaţie stabilită şi comunicată de către AALZ. ARSMI va avea exclusivitate în România pentru organizarea acestui curs pe perioada desfăşurării întregului program.
Asociația Română de Stomatologie Minim Invazivă (ARSMI) a adus în București cunoștințe specifice pentru medicii stomatologi, scutindu-i pe aceștia de costurile ridicate ale unui mastership într-o altă țară. Bucureștiul va deveni centrul sud-est european de lasere și learning, fiind prezenți aici studenți din Slovenia, Slovacia, Bulgaria, China, Turcia etc. ARSMI pune foarte mare accent pe inovație, un punct principal fiind aparatura pe care se lucrează. Astfel, vor fi utilizate ultimele modele de lasere diodă, ARSMI punând la dispoziția fiecărui participant al cursului propria diodă pentru a lucra, accentul fiind pus pe partea practică – hands-on, cazuri clinice etc. Pentru înțelegerea mai clară a noțiunilor, ARSMI poate pune la dispoziție și un sistem de traducere profesională simultană în limba română, la cerere. Atât partea practică, cât și cea de laborator, se vor desfășura în limba română, cu medici români specializați în lasere la Aachen, Germania.
Introducere
Laserele au fost utilizate în domeniul stomatologic în scopuri terapeutice şi pentru diagnosticare de mai mult de 30 de ani, fiind instrumente indispensabile în orice intervenţie chirurgicală dentară modernă. Utilizarea laserelor permite noi metode de tratament care pot completa în mod semnificativ numeroase terapii tradiţionale.
Lectori
Dr. Rene Franzen este fizician la RWTH Aachen University la departamentul de Chirurgie dentară, Parodontologie şi Stomatologie preventivă. Din 2004 este lector la RWTH Aachen University, Germania. El este lector în cadrul programului de master RWTH „Lasere în Stomatologie”, domeniile sale fiind optica, fizica laser, laser safety, dozimetrie și e-learning.
Dr. Dimitris Strakas a terminat studiile la Universitatea Aristotel din Salonic și programul de master Aplicaţiile Laserului în Stomatologie la RWTH Aachen University. El este preşedintele Greek Society for Laser Dentistry (GSLD) și vicepreședinte al Federației Mondiale pentru laser în stomatologie – Divizia Europeană (WFLD-ED).
Dr. Miguel Martins, PhD, MSc a fost student al Facultății de Stomatologie din Portugalia, iar câțiva ani mai târziu profesor la aceeași facultate, în cadrul departamentului de endodonție. A studiat programul de master Aplicațiile Laserului în Stomatologie, din anul 2011 fiind membru al spitalului și al centrului medical stomatologic al Aachen University.
Beneficii
Utilizarea laserelor este asociată cu un contract minim, vibraţii, sângerare şi durere reduse, oferindu-i pacientului o experienţă generală mai confortabilă. Laserele sunt instrumente extrem de versatile, care au fost utilizate cu succes într-o gamă largă de aplicaţii, în tratarea mucuasei, a structurii dentare şi osoase. În plus, proprietăţile specifice laserelor permit dezvoltarea unor noi tratamente şi tehnici chirurgicale, precum şi îmbunătăţiri în ratele de succes ale tratamentelor atunci când acestea sunt utilizate. Facilităţile moderne şi gradul ridicat de satisfacţie al pacienților contribuie la asigurarea succesului financiar pe termen lung al oricărui cabinet, iar pentru aceste motive nu trebuie să rataţi şansa de a vă extinde şi de a vă îmbunătăţi gama de tratamente.
Aplicații
Laserele sunt utilizate în special în următoarele domenii:
- Diagnosticare: detectarea cariilor
- Îndepărtarea cariilor şi prepararea cavităţilor
- Endodonţie: reducerea bacteriană din canalul radicular
- Implantologie: expunerea implantului, terapia periimplantitei
- Chirurgie: ţesut moale, ţesut dur și microchirurgie
- Parodontologie: curăţarea și dezinfectarea pungilor parodontale
- Tratatamente estetice: albire
- Terapia durerii
Obiective
Obiectivul mastershipului este de a-i permite medicului stomatolog să-şi trateze pacienţii cu ajutorul laserului şi metodelor terapeutice, ca specialist calificat şi responsabil. O strânsă colaborare între stomatologie şi fizică este semnificativă acestui domeniu.
După extinderea cunoştinţelor de bază ale participanţilor pe acest subiect, obiectivele de studiu se concentrează asupra cunoștinţelor de specialitate asociate medicinei dentare cu laserul. Metodele de tratament, planificarea şi pregătirea tratamentelor, organizarea sistematică a descoperirilor ştiinţifice şi clinice, precum şi un comportament independent şi responsabil, reprezintă punctul central al cursului.
Fiecărui participant se pune la dispoziţie un laser diodă pentru a lucra individual.
Scopul principal al mastershipului cuprinde:
- Cunoaşterea diferitelor modele optice de clasificare a luminii
- Cunoaşterea principiilor fizice şi implementarea lor în sistemul laser
- O înţelegere a principiilor asociate cu aplicaţiile laser specifice unei lungimi de undă
- Abilitatea de a utiliza sistemele laser dentare în mod corect din punct de vedere clinic, în special:
– utilizarea sigură şi responsabilă a laserelor
– aplicaţiile laser: indicaţii şi contraindicaţii pentru lungimea de undă aleasă
– utilizarea independentă sau ca ajutor a laserului în terapie
– planuri şi protocoale de tratament recunoscute
Cursuri
Un an de specializare pentru lungimile de undă selectate. Acest program se adresează stomatologilor care doresc să se specializeze în anumite lungimi de undă. Pe parcursul anului, participanţii capătă cunoştinţe fizice şi tehnice fundamentale și învață modul în care să recunoască indicaţiile primare, secundare şi terţiale.
Lungimi de undă
Sunt predate următoarele lungimi de undă:
- Laserele Er:YAG şi Er,Cr:YSGG
- Laserul diodă şi terapia fotodinamică (PDT)
Structura cursului
Cursul este împărţit în 3 module, desfăşurându-se pe perioada unui an.
Certificat
După finalizarea cu succes a cursului, participanţii primesc un certificat de la SFU University, Vienna, obţinând calificarea de specialist în laser + Certificat LSO (Laser Safety Officer).